Tibetská houba jako elixír mládí

Jistě jste už o této kefírové kultuře slyšeli. Pochází z kavkazských hor a z opatství v Tibetu. Kefír je nápoj, který je vytvořený kvašením kefírové kultury. Kdysi se kefír používal pro uchovávání mléka, protože nebyly ledničky.

Proč bychom měli pít kefír?

Kefírový nápoj zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech a odkyseluje organismus. Podporuje naše trávení a  dokáže se vypořádat s různými nežádoucími přemnoženými kvasinkami,  bakteriemi a viry a také výrazně stimuluje imunitní systém.

Obrovskou výhodou je pro alergiky na laktózu, mléčný kefír se živí laktózou z  mléka, mohou ho tedy konzumovat i osoby, které  jsou na tuto látku intolerantní. Nápoj obsahuje mnoho vitamínů, především skupiny B včetně cenného vitamínu B12 a kyseliny listové.

Blahodárné účinky Tibebetské houby

  • dodává energii
  • zpomaluje stárnutí
  • zabraňujč únavě a skleslosti způsobené stresem
  • zadržuje metastázy a brzdí jejich vývoj
  •  hojí záněty organismu
  • reguluje tlak krve
  • reguluje obranné látky organismu
  • uzdravuje žaludek, střeva, dvanácterník a hojí vředy
  • uzdravuje ledviny a kontroluje močové cesty
  • uzdravuje žlučník, čistí žlučovody a rozkládá žlučové kameny
  • uzdravuje slinivku, játra a slezinu
  • uzdravuje choroby srdce a rozkládá cholesterol v cévách
  • léčí vyrážky a ekzémy
 

Jak často pít kefír a v jakém množství?

Existují různé léčebné kůry např. na 20 dní a potom týden pauza. Kefír je však nutné pít tak, jak to cítíte sami. Pijte kefír denně v dávkách, které Vám dělají dobře. Někdo pije kefír před spaním, někdo ráno nebo před každým jídlem. Pokud pijete kefír večer, umyjte si zuby, některé bakterie z kefíru mají rády zubní kazy :).

Kůru je vhodné také jednou za čas na pár dnů vysadit. Pokud s kefírem začínáte, pijte zpočátku jen několik lžiček, aby si tělo zvyklo. Výjimečně můžou nastat potíže jako průjem, vyrážka, bolení břicha, ale po krátké době zmizí. Probíhá tak detoxikace organismu a čím více kefíru budete pít, tím dříve potíže odezní. 

Příprava kefíru

  • 1-2 polévkové lžíce houbiček
  • 1/2 litru čerstvého mléka (ne krabicové ani pasterizované)

Dáme houbičky do vyšší sklenice a zalejeme mlékem (studeným z lednice), přikryjeme papírovým ubrouskem a nechte 24 hodin v pokojové teplotě fermentovat. Houbičky nesmí přijít do styku s kovem, ztrácí tak své účinky a může zčernat. Občas kefír promíchejte s plastovou lžičkou. Jak bude kefír hotový vezměte plastový cedník a proceďte obsah do nějaké jiné nádoby. Kefír můžete hned zkonzumovat nebo uchovat v lednici libovolně dlouho.

Přeceděné kefírové houbičky dejte do nové čisté sklenice a opět můžete zalít mlékem a nechat fermentovat dalších 24 h. Jednou za týden je vhodné houbičky propláchnout pod tekoucí (ne chlorovanou) vodou.

Pro alergiky na laktózu se doporučuje nechat projít kefír i sekundární fermentací. Slijeme čerstvý kefír a dáme do plastové láhve, uzavřeme těsným víčkem a necháme stát v pokojové teplotě 2-3 dny, v lednici týden. Sem tam zatřepeme a vypustíme CO2 povolením víčka. Sekundární fermentací se také zvyšuje obsah vitamínů (hlavně kyselina listová) a kefír je potom kyselejší.

Uchovávání Tibetské houbičky

V lednici lze krátkodobě kefírky uchovávat v mléce, jejich aktivita se zpomalí a stačí slít jednou za týden. 

Další možností je sušení. Houbičky propláchneme vodou a vysušíme na plátně. Potom dáme do látkového pytlíku, pověsíme při pokojové teplotě, schnou 3-5 dnů. Zežloutlé houbičky dejte do nádoby s uzávěrem, můžete posypat sušeným mlékem. Takto vydrží v chladu i jeden a půl roku. Usušené houbičky můžete i klidně sníst.

Další možností je houbičky zamrazit, nedoporučuje se ale uchovávat v mrazáku déle než 2 měsíce. Houbičky by se mohly poškodit.

Tibetská houba se po 17 dnech objemově zdvojnásobí, takové houbičky pak dejte do kelímku a darujte svým známým.

Já piju tento domácí kefír každý večer, vždy vychlazený z lednice. Je to dobrota, vůbec se toho nebojte a jděte do toho. Vždycky říkám, když můžu udělám pro své zdraví i zdraví celé rodiny něco navíc. A kefír z Tibetské houbičky prospěje našemu zdraví více,  než si myslíte :).

E-book zdarma:

Objevte 10 neduhů, které zásadně ovlivňují  naše zdraví + rady a tipy
 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *