Jistě jste už o této kefírové kultuře slyšeli. Pochází z kavkazských hor a z opatství v Tibetu. Kefír je nápoj, který je vytvořený kvašením kefírové kultury. Kdysi se kefír používal pro uchovávání mléka, protože nebyly ledničky.
Proč bychom měli pít kefír?
Kefírový nápoj zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech a odkyseluje organismus. Podporuje naše trávení a dokáže se vypořádat s různými nežádoucími přemnoženými kvasinkami, bakteriemi a viry a také výrazně stimuluje imunitní systém.
Obrovskou výhodou je pro alergiky na laktózu, mléčný kefír se živí laktózou z mléka, mohou ho tedy konzumovat i osoby, které jsou na tuto látku intolerantní. Nápoj obsahuje mnoho vitamínů, především skupiny B včetně cenného vitamínu B12 a kyseliny listové.
Blahodárné účinky Tibebetské houby
- dodává energii
- zpomaluje stárnutí
- zabraňujč únavě a skleslosti způsobené stresem
- zadržuje metastázy a brzdí jejich vývoj
- hojí záněty organismu
- reguluje tlak krve
- reguluje obranné látky organismu
- uzdravuje žaludek, střeva, dvanácterník a hojí vředy
- uzdravuje ledviny a kontroluje močové cesty
- uzdravuje žlučník, čistí žlučovody a rozkládá žlučové kameny
- uzdravuje slinivku, játra a slezinu
- uzdravuje choroby srdce a rozkládá cholesterol v cévách
- léčí vyrážky a ekzémy
Jak často pít kefír a v jakém množství?
Existují různé léčebné kůry např. na 20 dní a potom týden pauza. Kefír je však nutné pít tak, jak to cítíte sami. Pijte kefír denně v dávkách, které Vám dělají dobře. Někdo pije kefír před spaním, někdo ráno nebo před každým jídlem. Pokud pijete kefír večer, umyjte si zuby, některé bakterie z kefíru mají rády zubní kazy :).
Kůru je vhodné také jednou za čas na pár dnů vysadit. Pokud s kefírem začínáte, pijte zpočátku jen několik lžiček, aby si tělo zvyklo. Výjimečně můžou nastat potíže jako průjem, vyrážka, bolení břicha, ale po krátké době zmizí. Probíhá tak detoxikace organismu a čím více kefíru budete pít, tím dříve potíže odezní.

Příprava kefíru
- 1-2 polévkové lžíce houbiček
- 1/2 litru čerstvého mléka (ne krabicové ani pasterizované)
Dáme houbičky do vyšší sklenice a zalejeme mlékem (studeným z lednice), přikryjeme papírovým ubrouskem a nechte 24 hodin v pokojové teplotě fermentovat. Houbičky nesmí přijít do styku s kovem, ztrácí tak své účinky a může zčernat. Občas kefír promíchejte s plastovou lžičkou. Jak bude kefír hotový vezměte plastový cedník a proceďte obsah do nějaké jiné nádoby. Kefír můžete hned zkonzumovat nebo uchovat v lednici libovolně dlouho.
Přeceděné kefírové houbičky dejte do nové čisté sklenice a opět můžete zalít mlékem a nechat fermentovat dalších 24 h. Jednou za týden je vhodné houbičky propláchnout pod tekoucí (ne chlorovanou) vodou.
Pro alergiky na laktózu se doporučuje nechat projít kefír i sekundární fermentací. Slijeme čerstvý kefír a dáme do plastové láhve, uzavřeme těsným víčkem a necháme stát v pokojové teplotě 2-3 dny, v lednici týden. Sem tam zatřepeme a vypustíme CO2 povolením víčka. Sekundární fermentací se také zvyšuje obsah vitamínů (hlavně kyselina listová) a kefír je potom kyselejší.
Uchovávání Tibetské houbičky
V lednici lze krátkodobě kefírky uchovávat v mléce, jejich aktivita se zpomalí a stačí slít jednou za týden.
Další možností je sušení. Houbičky propláchneme vodou a vysušíme na plátně. Potom dáme do látkového pytlíku, pověsíme při pokojové teplotě, schnou 3-5 dnů. Zežloutlé houbičky dejte do nádoby s uzávěrem, můžete posypat sušeným mlékem. Takto vydrží v chladu i jeden a půl roku. Usušené houbičky můžete i klidně sníst.
Další možností je houbičky zamrazit, nedoporučuje se ale uchovávat v mrazáku déle než 2 měsíce. Houbičky by se mohly poškodit.
Tibetská houba se po 17 dnech objemově zdvojnásobí, takové houbičky pak dejte do kelímku a darujte svým známým.
Já piju tento domácí kefír každý večer, vždy vychlazený z lednice. Je to dobrota, vůbec se toho nebojte a jděte do toho. Vždycky říkám, když můžu udělám pro své zdraví i zdraví celé rodiny něco navíc. A kefír z Tibetské houbičky prospěje našemu zdraví více, než si myslíte :).
Objevte 10 neduhů, které zásadně ovlivňují naše zdraví + rady a tipy
Mou vášní se stala příroda a její léčivé účinky pro naše tělo. Pomáhám ženám, maminkám navrátit se k domácím produktům a produktům z přírody, a zásadně si tak zlepšit své zdraví i zdraví celé rodiny. Ukazuji maminkám cestu, jak si vybudovat silný imunitní systém jako prevence proti rakovině a dalším civilizačním chorobám.