Rýmovník roste jako plevel a každý rok na zimu je ho u nás na okně spousta. Moje malá dcerka Adrianka má zrovna šílenou rýmu, tak se léčivý sirup hodí mít při ruce. Málo kdo ale ví, že rýmovník má široké využití. Většinou je pouze spojovaný s léčbou rýmy a nachlazení. Krásně provoní váš byt a působí odpudivě na hmyz. Listy stejně jako Aloe Vera rychle pomohou při popáleninách a drobných poraněních kůže. Především je však využijete při nachlazení, rýmě, horečce, bolestech hlavy, potížích s dýcháním a vykašláváním.
Léčivý odvar
Stačí omýt půl hrnku lístků a zalít převařenou, mírně zchladlou vodu. Zcela zchladlým nálevem pak můžete potírat rány, včetně ekzému. Větší rány můžete na noc zabalit. Vylouhované lístky položte na ránu a jemně ovažte obvazem. Zbytek odvaru můžete dát do aromalampy a nechat provonět celý byt.
Mast z rýmovníku
Budete potřebovat:
20–30 středních lístků rýmovníku
200 g tuku (nejlepší je vepřové sádlo nebo kokosový tuk)
Postup:
Tuk rozehřejte a přidejte čerstvě natrhané lístky rýmovníku. Udržujte stálou teplotu a nechte asi dvě hodiny louhovat. Občas promíchejte. Pak odstavte, nechte vychladnout a na čtyřiadvacet hodin uložte do lednice. Druhý den znovu rozehřejte a postup zopakujte. Nechte zchladnout a ještě vlahé přeceďte a mast slijte do připravených nádobek či skleniček. Skladujte v chladu. Používejte k promazávání hrudníku při potížích s průduškami a k masážím chodidel při nachlazení. Mast je také vhodná na promazávání vysušené kůže, při lehkých popáleninách nebo kožních zraněních.
Rýmovníkový sirup
Budete potřebovat:
30–40 středních lístků rýmovníku
1 kg cukru krupice (může být i třtinový)
1 pomeranč (nejlépe chemicky neošetřený)
1 citron (nejlépe chemicky neošetřený)
vodu
Hotový výluh přeceďte přes husté síto nebo čistý ubrousek do jiného hrnce a přiveďte k varu. Snižte teplotu a opatrně přisypte cukr. Za občasného míchání vařte na mírném stupni a nechte výluh zredukovat, dokud nedostane měděný odstín a nezačne lehce houstnout. Konzistenci sirupu vyzkoušíte tak, že pomocí lžičky odkápnete malé množství na čistý talířek, pokud kapička bude držet tvar, je nejvyšší čas sirup odstavit. Po zchladnutí totiž ještě hodně zhoustne. Ještě teplý sirup ihned naplňte do skleniček, pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru. Uchovávejte nejlépe v temnu na chladném místě.
Rýmovníkový sirup – studená verze
Nachystám výluh stejně jako u předchozího receptu, jen nevařím. Malinko přihřeji, aby se rozmíchal cukr. Přidám 20-30g kyseliny citrónové. Uchovávám buď v chladničce nebo konzervuji v hrdle láhve alkoholem (cca 05-1cm). Já takto uchovávám všechny sirupy a nikdy se mi žádný nezkazil.
Můj tip: Sirup můžete používat nejen do čaje, vody či sodovky, ale také například k přislazení kaší, jogurtů, vloček nebo na pečivo s máslem.
Přírodní repelent
Z rýmovníku můžeme vyrobít také přírodní repelent. Jeho pronikavá vůně totiž odpuzuje mouchy i komáry. Není nic jednoduššího než ho napíchat mezi kvetoucí letničky a dát za okno, kterým nejčastěji větráte. Zkuste ale i klasický repelent, který příjemně voní a nedráždí jako chemií nabité spreje.
Budete potřebovat
- 1 hrnek lístků rýmovníku
- 1/2 litru vody
- 1 lžíci bílého vinného octa
Postup je velmi jednoduchý. V rendlíku svaříme vodu, odstavíme a přisypeme rýmovník. Ten necháme louhovat až do vychladnutí odvaru, nejlépe však do druhého dne. Následně scedíme a přidáme ocet. Repelent uskladníme v ledničce a použijeme před každým výletem do přírody. Postříkáme zejména nohy.
E-book zdarma: 10 neduhů, které zásadně ovlivňují naše zdraví + rady a tipy ke změně.

Mou vášní se stala příroda a její léčivé účinky pro naše tělo. Pomáhám ženám, maminkám navrátit se k domácím produktům a produktům z přírody, a zásadně si tak zlepšit své zdraví i zdraví celé rodiny. Ukazuji maminkám cestu, jak si vybudovat silný imunitní systém jako prevence proti rakovině a dalším civilizačním chorobám.