Smutnou realitou je, že to, co člověk konzumuje, je směs zpracovaných chemikálií, které sice vypadají jako potrava, ale jsou v rozporu s přirozenou fyziologií těla, tudíž špatným zdrojem živin. Existují desítky tisíc chemických látek, které jsou obsaženy ve stravě, přičemž mnohé z nich ani neprošly bezpečnostním výzkumem. Moderní doba má velký vliv na naše zdraví.
Věřím, že jste zvyklí na zdravou stravu, většinu z nich určitě znáte, přesto jsem sepsala tento důležitý seznam, aby jste věděli, čemu se vyhýbat.
1. Rafinované cukry
Omezení cukru by mělo být prvním krokem v cestě ke zdravému životnímu stylu. Věděli jste, že cukr tlumí schopnost slinivky břišní produkovat inzulín? Cukr každým rokem ve světě přispívá zhruba k třiceti pěti milionům úmrtí. Konzumace cukru tedy přispívá ke vzniku a rozvoji civilizačních chorob. Cukr je rovněž „palivo“ pro rakovinové buňky. Třtinový cukr je údajně méně toxický, ale stále je to ještě ošetřená forma cukru, která tělo extrémně zatěžuje.
2. Hydrogenované rostlinné oleje
Jedná se tedy o klasické oleje např. slunečnicový, řepkový atd., do kterých výrobci vstřiku molekuly vodíku, aby ztuhly a vydržely pak na skladě déle než přírodní tuhé tuky, jako jsou například palmový a kokosový olej, máslo a sádlo. Hydrogenované oleje jsou tras mastné tuky. Tyto tuky negativně působí na cholesterol, ucpávají arterie, brání tedy volnému průtoku krve a poškozují také srdeční tkáň. V supermarketech bychom se měli vyhnout především sušenkám, brambůrkám, balené pečivo, smažená jídla, muffiny i také některé cereálie.
3. Glutaman sodný (MSG)
Známý pomocník v kuchyni, který slouží na dochucování jídel, kdy jídlo s ní má výraznější chuť než obvykle. MSG je jednou z nejnezdravějších látek, kterou můžete do těla dostat. Je dokonce horší než alkohol, nikotin a i mnohá farmaceutika. MSG můžou poškodit mozek, způsobují bolesti hlavy, deprese a srdeční problémy. Souvisí také s obezitou. Výrobci se snaží přítomnost MSG v potravinách skrýt, tak zde je několik různých označení. Glutamát, cokoliv hydrolyzované, obohacené o protein, kaseinát sodný, cokoliv s kvasinkami, cokoliv fermentované, dále přírodní aromata a ochucovadla. Mezi další potraviny patří želatina, sója a sójová omáčka, sáčkové instantní polévky, polévková ochucovadla.

4. Asportam
Této látce lidé naletěli v dobré víře, že jde o zdravější látku než cukr, po které se nepřibírá na váze. Je ovšem velice nebezpečný a stejně jako MSG poškozuje mozkové buňky, a to mnohem rychleji. Hojně se používá v nealkoholických nápojích, žvýkačkách, peprmintových bonbónech, cukrovinkách, omáčkách atd. Výzkumy ukázaly, že aspartam souvisí s demencí, cukrovkou, roztroušenou sklerózou, únavovým syndromem, vrozenými vadami, i s rakovinou mozku a lymfatických uzlin.
5. Geneticky modifikované organismy (GMO)
GMO jsou potraviny vyrobené z organismů , u kterch byly změny zavedeny do jejich DNA pomocí metod genetického inženýrství. Tyto potraviny se objevují na trhu již od roku 1994 a jsou propagovány jako nezbytnou součástí boje pro ti hladu ve světě. Kontroverzní ovšem je to, že se neoznačují, jako konečný spotřebitel tedy nezjistíme, které jsou GMO a které ne. Jejich bezpečnost je také sporná, mnohé testy na zvířatech prokázaly, že jejich konzumace může způsobit imunitní dysfunkce, alergie, neplodnost, rakovinu, změny v játrech a ledvinách, zrychlené stárnutí a další. Tato oblast ještě ale není zcela probádána. Úprava plodin se zaměřuje především na plodiny, po nichž je vysoká poptávka jako jsou sója, kukuřice, řepka a bavlna.
6. Zemědělské pesticidy
Pesticidy zbavily sice plodiny škůdců, ale zamořilo vodní zdroje, půdu, zdraví člověka a mnoha jiných živých organismů. Zemědělské chemikálie jsou dnes všudypřítomné, bohužel ke škodě současným i budoucím generacím. Jsou v půdě, ve vzduchu i v dešti a tím jsou samozřejmě i v našem těle v krvi i v moči. Nejvíce tyto chemikálie postihují děti, protože se s těmito látkami setkávaní již v děloze, v plodové vodě. A to se samozřejmě negativně projeví ve větším výskytu rakoviny, alergií, ekzému a jiných potíží.
Pesticidy jsou totiž silně karcinogenní. Bohužel na seznamu nejvíce kontaminovaných potravin pesticidy jsou ty, které konzumujeme nejčastěji. Jsou to jablka, cherry rajčata, okurky, špenát, sladké papriky, hroznové víno, rajčata, třešně, broskve, celer, nektarinky a jahody. Toto ovoce velice lahodí našemu oku, protože mají dokonalý vzhled, ale právě díky nim se nám v těle ukládá spoustu toxinů. V článku „Je čas na změnu“ uvádím, kde čerpat zdravější potraviny.
Mezi další zdroje toxických látek, které se nám mohou dostat do těla a jsou všude kolem nás, patří tyto:
- Toxické výrobky pro osobní péči obsahující parabeny, především v šampónech a parfémech.
- Alkylamidy nacházejí se v krémech a mýdlech
- Hliník, toxický kov přidávaný do deodorantů a antiperspirantů
- Triklosan je protibakteriální chemická látka přidávaná do mýdel a zubních pasty
- Nepřilnavé nádobí, které je velice oblíbené, ale obsahuje chemikálie jako teflon, polymery a plasty, které souvisejí se zvýšenou hladinou cholesterolu, poškozením štítné žlázy, oslabenou imunitou a zánětem jater
- Dusitany, slouží ke konzervaci masa
- Fluorid a chlór je přidávaný do zásobáren pitné vody, což způsobuje hromadění dalších chemikálií v těle
- Plasty jsou vyrobeny na bázi ropy a v takových obalech si přinášíme potraviny domů. Plasty škodí nám i životnímu prostředí a měli bychom dělat vše pro jejich eliminaci. Tyto chemické látky jsou přidávány do mnoha výrobků, které máme v domácnosti, jako například do vinylových podlah, kobercových vláken, obalů na vodu, žvýkaček, potravinových fólií, matracích (polyuretanová pěna) a dalších.
- Polyakrylát sodný používaný v dětských plenkách na jedno použití
- Oxybenzon přidávaný do mnoha opalovacích krémů
- Konzervanty a chemické látky, které jsou přidávány do konvenčních produktů (to jsou takové, které najdeme obvykle v centrálních uličkách obchodů)
- Polutanty to jsou látky, které znečišťují životní prostředí, nejvíce je vidíte, když stoupají z komínů a výfuků. Tyto částečky jsou tak malé, že mohou proniknou až do dolních cest dýchacích a ohrozit zdraví člověka
- Mikrovlnky mění přirozené vlastnosti potravin a ničí živiny. Vysílá elektromagnetické záření, které je zdraví škodlivé. Do této kategorie částečně zapadají i mobilní telefony, jejich vliv na zdraví ještě není zcela probádán.
- Vakcíny obsahují spoustu chemických a konzervačních přísad. Některé obsahují dokonce rtuť, jež může způsobit autismus, poruchy řeči a může souviset s nádory ledvin, plic a centrální nervové soustavy.
- Léky jsou také jedním z častých témat. Problémem jsou chemikálie používané při jejich výrobě a spoustu vedlejších účinků. Léky zanáší tělo a bohužel často pouze potlačují důsledky, ale neřeší příčinu.
Věřím, že po přečtení tohoto článku Vám stojí vlasy na hlavě. Je těžké si připustit, že by to vůbec bylo možné. Kam ta naše společnost spěje? Moderní doma a její dopad na naše zdraví. Teď si asi říkáte, že ať uděláte cokoliv, stejně je to jedno, protože naše planeta je už tak zamořená, že není cesty zpět. Ale není to tak, stále jsou možnosti, kde si vybrat to nejlepší a nejzdravější pro Vás.
Nejdůležitější krok, který můžete udělat je začít s čistou stravou a více zabrouzdat do uliček v obchodech. Tam totiž najdete úplně v zadu, výběr bio potravin nebo navštivte obchody se zdravou výživou.
Pokud jde o ovoce a zeleninu, také je tam najdete, ale mnohdy ne v tak oku lahodícímu stavu, ale věřte, že s mnohem více vitamíny a bez chemikálií. Je čas na změnu, navštivte bio farmy ve Vašem okolí a farmářské trhy. Pomůžete tím sobě, a zároveň podpoříte poctivé zemědělce. Navraťte se k domácím produktům a k bylinkám.
Více informací najdete v e-booku zdarma: 10 neduhů, které zásadně ovlivňují naše zdraví + rady a tipy ke změně

Mou vášní se stala příroda a její léčivé účinky pro naše tělo. Pomáhám ženám, maminkám navrátit se k domácím produktům a produktům z přírody, a zásadně si tak zlepšit své zdraví i zdraví celé rodiny. Ukazuji maminkám cestu, jak si vybudovat silný imunitní systém jako prevence proti rakovině a dalším civilizačním chorobám.