Žitný chléb bezesporu patří k nejzdravějších chlebům vůbec. Musím se přiznat, že jsem ho dlouho nesnášela. Kupovala jsem žitný chléb z obchodu a opravdu mi vůbec nechutnal. Až do té doby než jsem si upekla doma svůj vlastní. Ještě ten den se po něm vždycky zapráší. Ta vůně a křupavá kůrka…. :), vůbec se nedá srovnat s tím z obchodu.
Postup:
Večer si připravíme rozkvas:
150 g žitné chlebové mouky
150 ml vody
1,5 lžíce kvásku
Vše pečlivě smícháme přikryjeme utěrkou a necháme do rána kvasit.
Ráno si odebereme 2 lžíce kvásku z rozkvasu do misky (na příští pečení) a přidáme:
350 g žitné mouky ( lze různě kombinovat se špaldovou, s celozrnou moukou)
1,5 lžičky soli
270 ml vody
Vše smícháme propracujeme vařečkou a dáme do formy kynout. Forma by měla být vymazaná máslem. Přikryjeme utěrkou. Chléb kyne asi 3 hodiny. Pečeme na 240 °C 15 minut a 180 °C na 40 minut. Při pečení nepřikrýváme.
Po upečení chléb vyklopíme na mřížku a ještě horký potřeme studenou vodou, aby kůrka trošičku změkla. Dobrou chuť