Domácí jednoduchý kváskový chléb

Pečete si doma někdy kváskový chléb? Já už s kváskem pracuji dva roky a tento recept na chleba je s kváskem, kterého mám nadbytek z krmení. Je tedy bez rozkvasu, nemusíte tedy večer dopředu myslet na to, aby jste nezapomněli na rozkvas. Pojďme tedy na to :).

Budete potřebovat:

1 hrnek špaldové mouky (používám bio Pernerku)

2 hrnky žitné chlebové mouky (používám bio)

1,5 lžičky kmínu

1,5 lžičky soli

2 polévkové lžíce kvásku (nadbytek z krmení)

1,5 hrnku vody

Vše smícháme  hned ráno a dáme do formy, necháme kynout do odpoledne cca 8 hodin. Nic nemusíme překládat atd. Pokud by jste chtěli kynutí urychlit, přidáme do těsta 1/3 pytlíku sušeného droždí.  Pečeme na 240 stupňů 10 min a na 190 stupňů dalších 30 minut. Po vytáhnutí z trouby potřeme vodou, aby kůrka trošku změkla. Dáme na mřížku nebo podložíme vařečkami, aby krásně vychladl. Chléb chuťově výborný, vyzkoušejte!

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *