Kváskový žitný chléb

Žitný chléb bezesporu patří k nejzdravějších chlebům vůbec. Musím se přiznat, že jsem ho dlouho nesnášela. Kupovala jsem žitný chléb z obchodu a opravdu mi vůbec nechutnal. Až do té doby než jsem si upekla doma svůj vlastní. Ještě ten den se po něm vždycky zapráší. Ta vůně a křupavá kůrka…. :), vůbec se nedá srovnat s tím z obchodu.

Postup:

Večer si připravíme rozkvas:

150 g žitné chlebové mouky

150 ml vody

1,5 lžíce kvásku

Vše pečlivě smícháme přikryjeme utěrkou a necháme do rána kvasit.

Ráno si odebereme 2 lžíce kvásku z rozkvasu do misky (na příští pečení) a přidáme:

350 g žitné mouky ( lze různě kombinovat se špaldovou, s celozrnou moukou)

1,5 lžičky soli

270 ml vody

Vše smícháme propracujeme vařečkou a dáme do formy kynout. Forma by měla být vymazaná máslem. Přikryjeme utěrkou. Chléb kyne asi 3 hodiny.  Pečeme na 240 °C 15 minut a 180 °C na 40 minut. Při pečení nepřikrýváme.

Po upečení chléb vyklopíme na mřížku a ještě horký potřeme studenou vodou, aby kůrka trošičku změkla. Dobrou chuť

Péče o kvásek

Kvásek pokud pečete chléb každý den můžete nechat stát na kuchyňské lince. Kvásek 2x denně dokrmujeme a to tak, že přidáme lžíci mouky a lžíci vody. Jak je kvásek na vrcholu (poznáte to tak, že je krásně nabublaný), tak je připraven na pečení. Pokud se Vám zdá, že má kvásek octovitou vůni, je hladový a není dostatečně silný, aby Vám utáhnul kynutí chleba. Je tedy potřeba ještě nakrmit.

Pokud pečete třeba jen 1-2 krát týdně, uchovávejte kvásek v lednici, nakrmte ho a dejte do lednice. Dle potřeby dokrmujte.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *